Tutarsız Forum

Tam Versiyon: Bina Güçlendirme
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
[Resim: CAP8h0.jpg]
Yapılarda bina güçlendirme uygulamalarında çeşitli olanaklar bulunmaktadır. Duvarlara en iyi takviyeyi tanımlarken, çeşitli seçenekler mevcuttur. Yapısal eleman, örtü veya karbon fiber çubukların kesitini değiştirmek, takviye eklemek veya çelik plakalar veya profiller eklemek gibi. Seçim, terime, çevresel koşullara ve maliyet-faydaya göre değişecektir.
Bina güçlendirme işleminin yapının duvarlarına uygulanması durumunda, metal takviyelerin uygulanması için üç ana format vardır. Peki duvarları metalik malzemelerle güçlendirmenin faydaları nelerdir?
Duvarların metalik malzemelerle güçlendirilmesi, her türlü işe birçok fayda sağlar. Bu sayede, inşaat yapımında anomalilere ve dolayısıyla işlerin bozulmasına neden olan yaygın patolojilerde bir azalma mümkün hale gelmektedir. Buna ek olarak bina güçlendirme çalışmalarında, metalik malzemeler, yapısal çeliklerin yapı için iyi dayanıklılık, süneklik ve diğer faydalı özellikler sunduğunu göz önünde bulundurarak duvarları güçlendirir.
Yapı Güçlendirme Uygulamalarının Avantajları
Yapı güçlendirme uygulaması binalara birçok olumlu katkı yapmaktadır. Yapısal güçlendirme, bir bina zamanın doğal etkisinin, inşaat anormalliklerinin veya binanın içine yerleştirildiği agresif ortamın neden olduğu aşınma ve yıpranma belirtileri gösterdiğinde gereklidir. Bu gibi durumlarda, güvenliği sağlamak ve binayı eski özelliklerine kavuşturmak için yapı güçlendirme şarttır. Yapısal güçlendirmelerde kullanıldığında, çelik uygulamaların, sistemi kullanan yapılarda tanımlananlara benzer birçok faydası vardır.
Metalik malzemeler, orijinal olarak duvarda inşa edilen işlerde bile her türlü inşaatta takviye olarak kullanılabilir. Yalnızca betonun kullanıldığı çalışmaların zamanla hasar görmesi ve Yapı güçlendirme uygulamasına ihtiyaç duyması nadir değildir, en sık görülen durumlar ise aşağıda sıralanmıştır.
·        Çatlaklar;
·        Yonga;
·        Lekeler;
·        Drenaj;
·        Aşınma;
·        Aşırı deformasyonlar.